Αδιαβροχοποίηση Μαρμάρου

Αδιαβροχοποίηση μαρμάρου

Ο πρώτος κανόνας της αδιαβροχοποίησης της πέτρας είναι… ποτέ μην εφαρμόζετε τυφλά μια αδιαβροχοποίηση.

Αλλά όλα τα μάρμαρα πρέπει να αδιαβροχοποιηθούν, σωστά;

Χμμμμ…Λοιπόν, ξέρω πως το διαδίκτυο σας είπε πως ναι…αλλά θέλετε να μάθετε ένα μικρό μυστικό για την αδιαβροχοποίηση;…αυτά είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ!

Σωστά… ίσως να μη χρειαστεί να να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση.

Το πρώτο βήμα είναι να εκτελέσετε μια δοκιμή αδιαβροχοποίησης σε ένα μικρό σημείο του μαρμάρου (perform the sealer test) για να καθορίσετε εάν είναι απαραίτητο να αδιαβροχοποιήσετε ολόκληρο το μάρμαρό σας. Πως θα το κάνετε αυτό;;; Απλά, ρίξτε νερό πάνω στην επιφάνεια του μαρμάρου και δείτε αν το απορροφήσει ή απλά το νερό μείνει πάνω στην επιφάνεια. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί αδιαβροχοποίηση στην δεύτερη όχι.

Το ωραίο κόλπο σε αυτή τη δοκιμή είναι πως λειτουργεί ακόμη και αν δε γνωρίζετε τίποτα για το είδος της πέτρας, το όνομα, το χρώμα, ή το τελείωμα της επιφάνειας. Θα σας “ενημερώσει” για το αν χρειάζεται να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση …ή όχι.

Λεκέδες, Στάμπες & Αδιαβροχοποίηση

Το πότε, το που και το πως πρέπει να αδιαβροχοποιηθεί το οποιοδήποτε μάρμαρο είναι ένα σημείο συνεχούς σύγχυσης για τους καταναλωτές.

Υπεύθυνος είναι ο μύθος των λεκέδων του μαρμάρου

Το ασβεστιτικό μάρμαρο δεν είναι πολύ απορροφητικό παρά τα όσα συνήθως διαβάζετε πως “λεκιάζει εύκολα” και χρειάζεται αδιαβροχοποίηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια και το γυαλισμένο μάρμαρο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μη-απορροφητικό και ανθεκτικό στους λεκέδες χωρίς αδιαβροχοποίηση.

Η παρεξήγηση σε αυτό το σημείο προέρχεται από την υπόθεση πως κάθε κηλίδα είναι λεκές. Αναληθές.

Ένας πραγματικός λεκές στο μάρμαρο προέρχεται από κάποια ουσία που απορροφάται από το μάρμαρο δημιουργώντας μια σκούρα κηλίδα. Το οποιοδήποτε ασβεστιτικό μάρμαρο δε “λεκιάζει” εύκολα.

Ωστόσο δε, “σταμπάρεται” εύκολα. Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αλλά αυτά τα δύο συγχέονται μαζί οδηγώντας στον μύθο πως το μάρμαρο λεκιάζει εύκολα. Οι στάμπες είναι θαμπά σημεία που προκαλούνται από οξείδωση ή ή χημική διάβρωση. Επειδή μια χαρακιά είναι διαφανής ή ασπριδερή, συχνά ονομάζεται “λεκές από νερό” ενισχύοντας το μύθο.

Οι στάμπες είναι μια φυσική καταστροφή του μαρμάρου, όπως το έγκαυμα. Απαιτείται γυάλισμα του μαρμάρου για να επιδιορθωθεί μια στάμπα, αλλά είναι μια απλή DIY (κάνε το μόνος σου) διαδικασία, χρησιμοποιώντας το προϊόν απομάκρυνσης χαρακιών/ γυαλίσματος μαρμάρου (Etch Remover / Marble Polisher product)

Για να αποφύγετε τις στάμπες απλά χρησιμοποιείστε προϊόντα ασφαλή για τη συντήρηση μαρμάρων και ελαχιστοποιείστε την επαφή με όξινα τρόφιμα, ποτά και προσωπικά προϊόντα.

Και ένα τελευταίο κομμάτι του παζλ…*η αδιαβροχοποίηση δε θα αποτρέψει το μάρμαρο από το να αποκτήσει στάμπες.

Πως;

Ναι, οι αδιαβροχοποιητές αποτρέπουν την απορρόφηση και το λέκιασμα, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη φυσική καταστροφή της επιφάνειας που συμβάινει με τις στάμπες.

Συμβουλές για την αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου

Το γυάλισμα του μαρμάρου (η δημιουργία του γυαλιστερού τελειώματος στο εργοστάσιο) φράσει τους πόρους κάνοντας το μάρμαρο λιγότερο απορροφητικό από ότι φυσικά είναι. Αυτό ισχύει επίσης και για τον τραβερτίνη.

Το γυαλισμένο μάρμαρο δεν απορροφά εύκολα υγρά και συχνά δε χρειάζεται αδιαβροχοποίηση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην απορροφήσει ούτε το αδιαβροχοποιητικό υγρό.

Φυσικά, αυτό είναι καλό.

Το αγυάλιστο μάρμαρο είναι ελαφρώς πιο απορροφητικό από ένα μάρμαρο με γυαλισμένο τελείωμα* και είναι πιο πιθανό να δεχτεί αδιαβροχοποίηση.

Σημειώστε πως τα παραπάνω δεν είναι απαράβατοι κανόνες. Περισσότερο είναι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου.

Ακόμη χρειάζεται να εκτελέσετε τη δοκιμή του νερού για να καθορίσετε εάν η συγκεκριμένη (και εντελώς μοναδική) πλάκα μαρμάρου ή εγκατάσταση πλακιδίων που έχετε χρειάζεται αδιαβροχοποίηση ή όχι. Αλλά τώρα που γνωρίζετε την πραγματικότητα, δε θα εκπλαγείτε εάν το μάρμαρό σας δε χρειάζεται αδιαβροχοποίηση.

Η αδιαβροχοποίηση ενός πάγκου κουζίνας ή ενός επίπλου τουαλέτας ή των πλακιδίων ενός πατώματος είναι βασικά η ίδια διαδικασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο υλικό και να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο.

Τα ντους όμως είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και απαιτεί περισσότερη μελέτη…

Η αδιαβροχοποίηση ενός μαρμάρου από ντους τυπικά δεν είναι απαραίτητη εφόσον ο κίνδυνος δημιουργίας λεκέδων είναι πολύ μικρός. Η μοναδική εξαίρεση είναι όταν αδιαβροχοποιείται ένα λευκό μάρμαρο από ντους (sealing a white marble shower) όπως πχ το μάρμαρο Καρράρα.

Είναι απαραίτητο να περιμένετε 3 εβδομάδες πριν εφαρμόσετε την αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου (εάν η δοκιμή σας δείξει πως το ντους μπορεί να αδιαβροχοποιηθεί) για να αφήσετε όλη την υγρασία να εξατμιστεί από το νεο εγκατεστημένο πλακάκι και το κονίαμα, αλλίως θα την παγιδέψετε εντός των πλακιδίων.

Αυτό είναι αλήθεια για οποιαδήποτε φυσική πέτρα που εγκαθίσταται σε τοίχο ή πάτωμα.

Η αδιαβροχοποίηση ενός μαρμάρινου πάγκου μπορεί να γίνει αμέσως εφόσον η κάτω πλευρά είναι εκτεθειμένη και η όποια υγρασία μπορεί ακόμη να εξατμιστεί από την πέτρα. Οπότε, πρώτα δοκιμάστε όλες τις επιφάνειες για να καθορίσετε αν χρειάζεται να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση ή όχι. Εάν ναι, τότε εφαρμόστε την αδιαβροχοποίηση και θα είστε έτοιμοι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες.

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας η φαντασία σας

Carrara Marble

Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara


Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara. Το συγκεκριμένο εντυπωσιακό βιντεάκι έχει γυριστεί στις Ιταλικές Άλπεις όπου εξορρύσεται και το μάρμαρο Carrara. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο μάρμαρο;;; Κάντε κλικ στο παρακάτω link και θα βρείτε πληροφορίες και τιμές για τα μάρμαρα Carrara. Link: Μάρμαρα Carrara Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε […]

Περισσότερα
ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο


Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο … Όμορφο, αλλά ευαίσθητο, το μάρμαρο είναι το πιο δημοφιλές είδος φυσικού πετρώματος για την διακόσμηση του σπιτιού. Όταν εκτεθεί σε καθημερινή φυσιολογική φθορά, το μάρμαρο μπορεί εύκολα να αποκτήσει γρατσουνιές που μειώνουν την φυσική του λάμψη και την απαλή αίσθηση. Για να αποκατασταθεί η μεταξένια εμφάνιση του πρόσφατα στεγανοποιημένου […]

Περισσότερα
Φυσικομηχανικές Ιδιότητες

Φυσικομηχανικές Ιδιότητες μαρμάρων


Η ποιότητα και κατά συνέπεια η καταλληλότητα ενός διακοσμητικού πετρώματος για χρήση του σε διάφορες κατασκευές καθορίζεται από μια σειρά παράγοντες οι κυριότεροι των οπίων είναι: Η χρωματική και αισθητική του εμφάνιση Η παρουσία φλεβιδίων, η διάταξη και το χρώμα τους Η παρουσία και η συχνότητα εγκλεισμάτων και “λεκέδων” Οι φυσικομηχανικές του ιδιότητες Από τους […]

Περισσότερα
Πως γίνονται οι χρεώσεις

Πως γίνοται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα;;;


Η χρέωση των υλικών στον χώρο της φυσικής πέτρας αποτελεί πάντα σημείο σύγχυσης για τους περισσότερους καταναλωτές. Το παρόν κείμενο θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει οποιαδήποτε απορία γύρω από αυτές τις χρεώσεις… Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες με τις οποίες γίνονται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα στην λιανική αγορά: Με βάση το τετραγωνικό, με βάση το […]

Περισσότερα
Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσικη πέτρα

Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσική πέτρα από κοντά


Οι μοναδικές παραλλαγές της φυσικής πέτρας καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό το να δείτε όλο το κομμάτι από κοντά ώστε να αποφασίσετε εάν θα συμπεριλάβετε ή θα αποφύγετε τις διαφοροποιήσεις που ενέχει η πλάκα όπως οι φλέβες και οι διαφορές χρώματος. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επιλογή του τέλειου πάγκου εργασίας, δαπέδου, επένδυσης από […]

Περισσότερα
Checklist

Λίστα ελέγχου πλακιδίων μαρμάρου


Το μάρμαρο έχει υπάρξει ένα αξιόπιστο υλικό για το δάπεδο και για επένδυση τοίχου για χιλιετίες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέσα για τη διατήρηση της εμφάνισης ενός δαπέδου με μαρμάρινο πλακάκι που θα σας βοηθήσουν να διατηρείσετε την αρχική του εμφάνιση. Υπάρχουν επίσης μερικές παγίδες προς αποφυγή για το ίδιο αποτέλεσμα. Εδώ είναι μια επίλεκτη […]

Περισσότερα