Πως γίνεται η επιλογή του μαρμάρου

Πως πρέπει να γίνεται η επιλογή του μαρμάρου

Επειδή σημαντικό πρόβλημα για τα σύγχρονα κτίρια έχει γίνει η ρύπανση της επιφάνειας των δομικών υλικών από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, στα σοβαρά πλεονεκτήματα των φυσικών πετρωμάτων ανήκει και η αντοχή τους στη ρύπανση. Επίσης, οι μεγάλες μηχανικές αντοχές, η υφή της επιφάνειας τους και οι πολλές δυνατότητες επεξεργασίας αυτής, σε συνδυασμό με τους απλούς γενικά τρόπους συντήρησης, είναι σημαντικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν τα φυσικά πετρώματα ως μοναδικά δομικά υλικά.

Πριν από οποιαδήποτε επιλογή μαρμάρου κυρίως για εξωτερική ορθομαρμάρωση ή δαπεδόστρωση, χρειάζεται να συγκεντρωθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικές με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες και την επίδρασή τους στις υπάρχουσες κατασκευές. Αυτές πρέπει να αναφέρονται στο ύψος και την κατανομή των βροχών, στη διεύθυνση και ένταση των ανέμων, στην ατμοσφαιρική υγρασία, στις θερμοκρασιακές μεταβολές, στην αστική ή βιομηχανική μόλυνση κ.λ.π.

Η επιλογή των χρωμάτων και ο συνδυασμός τους είναι καταρχήν θέμα φαντασίας και ευαισθησίας, αν και υπάρχουν ορισμένοι κανόνες:

– Σε χώρους μικρών διατάσεων, με μέτριο ή λίγο φυσικό φωτισμό, επιλέγονται φωτεινά χρώματα σε απαλούς τόνους.

– Σε μεγάλους χώρους, με άπλετο φυσικό φωτισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκουρόχρωμα υλικά.

Η αναλογία ενός χρώματος σε σχέση με κάποιο άλλο σ’ ένα χώρο, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Μερικά χρώματα πρέπει να κυριαρχούν, ενώ κάποια άλλα σε μικρότερες ποσότητες, τραβούν την προσοχή σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα ανοικτά χρώματα και τα ουδέτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα σε μεγάλες αναλογίες, ενώ τα πιο έντονα θα αναδειχτούν καλύτερα σε μικρές ποσότητες.

Για την κατασκευή εξωτερικών επενδύσεων με μάρμαρα θα πρέπει αυτά:

– Να παρουσιάζουν χρωματική ομοιογένεια. Να είναι λευκά έως μπεζ και το χρώμα τους να μη μεταβάλλεται με το χρόνο.

– Να είναι λεπτοκοκκώδη, με ίσο μέγεθος κόκκων και ομογενή στη σύσταση και να παρουσιάζουν συνεκτικό ιστό (σακχαρώδης ή γρανοβλαστικός), γιατί η λειασμένη επιφάνειά τους αντέχει περισσότερο στο χρόνο και στην επίδραση των ρύπων της ατμόσφαιρας.

– Να παρουσιάζουν εξαιρετικές μηχανικές αντοχές και να είναι δυνατό να δώσουν πλάκες με μεγάλες διαστάσεις επιφάνειας και μικρό πάχος. Τα τοιχώματα των οπών στήριξης αυτών των πλακών παρουσιάζουν υψηλή αντοχή και έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος απόσπασης των πλακών από τη θέση τους.

Τα ασβεστολιθικά πετρώματα και τα μάρμαρα δεν πρέπει να έχουν ελαττώματα στη μάζα τους ή ασταθείς φλέβες με ανομοιογενή σύσταση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα τοιχώματα των οπών στήριξης, αν συμπέσει ελάττωμα στη θέση αυτή των πλακών. Μερικά ασβεστολιθικά πετρώματα και μάρμαρα αλλάζουν χρώμα με το χρόνο, γιατί ορισμένα συστατικά τους οξειδώνονται με την επίδραση του νερού της βροχής, της υγρασίας και γενικά των ατμοσφαιρικών παραγόντων. Τη μεταβολή αυτή του χρώματος μπορούν να πάρουν και τα λευκά μάρμαρα που αποκτούν τη γνωστή “πατίνα”.

Στη δυσχέρεια επιλογής περιλαμβάνεται η ανάγκη πραγματοποίησης εργαστηριακών δοκιμών για τη διαπίστωση των ιδιοτήτων- του φυσικού πετρώματος. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται σε κάθε περίπτωση, πριν απο την εκτέλεση του έργου, έστω κι αν υπάρχουν παλιά πιστοποιητικά για τις ιδιότητες του συγκεκριμένου πετρώματος, γιατί οι ιδιότητες του υλικού δεν είναι σταθερές σ’ όλη τη μάζα του κοιτάσματος. Τα δοκίμια που θα σταλούν στο εργαστήριο για έλεγχο πρέπει να πορθούν από χαρακτηριστικές θέσεις του πετρώματος και όχι από τις πιο γερές και καθαρές.

Επίσης, σημειώνεται ότι όσο καλή κι αν είναι η ποιότητα του μαρμάρου και όσο διαλεγμένες και αν είναι οι μαρμαρόπλακες, η κατασκευή της επένδυσης ενός κτιρίου μπορεί να αποτύχει, αν δεν γίνει προσεκτική τοποθέτηση των πλακών από ειδικευμένο προσωπικό, αν δεν γίνει κατάλληλη επεξεργασία της επιφάνειας των πλακών και αν δεν παρθούν πι κατάλληλα μέτρα κατά την πορεία και μετά το τέλος της εργασίας, για να μην υποστούν ζημίες ή να μη λεκιαστούν οι μαρμαρόπλακες από τη χρήση άστοχων βοηθητικών υλικών, στα κονιάματα και στα σφραγιστικά υλικά των αρμών. Επίσης, σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της επένδυσης σε καλή κατάσταση είναι ο τακτικός καθαρισμός των όψεων των κτιρίων.

Σημαντικά πλεονεκτήματα των φυσικών πετρωμάτων είναι:

– Είναι όλα όμορφα στην αισθητική φυσικά δομικά υλικά και δίνουν τη δυνατότητα κατασκευής επιφανειών με ιδιαίτερη πολυτέλεια.

– Η επιφάνειά τους μπορεί να στιλβωθεί και να καθρεφτίζει, όταν βέβαια χρησιμοποιούνται για εσωτερικές εφαρμογές.

– Μπορούν να συνδυάζονται με ευχέρεια με τα άλλα δομικά υλικά και να συμβάλλουν στην επίτευξη ενότητας ανάμεσα στον εξωτερικά και τον εσωτερικό χώρο.

Σημαντικά μειονεκτήματα των φυσικών πετρωμάτων είναι:

– Το μεγάλο βάρος τους που έχει ως συνέπεια την ανάγκη εφαρμογής ειδικών μεθόδων κατασκευής.

– Το υψηλό κόστος ορισμένων (π.χ. γρανιτών) εξαιτίας της μεγάλης σκληρότητάς τους.

– Η δυσχέρεια στη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων τύπων για την κατασκευή των διαφόρων στοιχείων του έργου.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες.

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας η φαντασία σας

Carrara Marble

Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara


Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara. Το συγκεκριμένο εντυπωσιακό βιντεάκι έχει γυριστεί στις Ιταλικές Άλπεις όπου εξορρύσεται και το μάρμαρο Carrara. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο μάρμαρο;;; Κάντε κλικ στο παρακάτω link και θα βρείτε πληροφορίες και τιμές για τα μάρμαρα Carrara. Link: Μάρμαρα Carrara Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε […]

Περισσότερα
ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο


Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο … Όμορφο, αλλά ευαίσθητο, το μάρμαρο είναι το πιο δημοφιλές είδος φυσικού πετρώματος για την διακόσμηση του σπιτιού. Όταν εκτεθεί σε καθημερινή φυσιολογική φθορά, το μάρμαρο μπορεί εύκολα να αποκτήσει γρατσουνιές που μειώνουν την φυσική του λάμψη και την απαλή αίσθηση. Για να αποκατασταθεί η μεταξένια εμφάνιση του πρόσφατα στεγανοποιημένου […]

Περισσότερα
Φυσικομηχανικές Ιδιότητες

Φυσικομηχανικές Ιδιότητες μαρμάρων


Η ποιότητα και κατά συνέπεια η καταλληλότητα ενός διακοσμητικού πετρώματος για χρήση του σε διάφορες κατασκευές καθορίζεται από μια σειρά παράγοντες οι κυριότεροι των οπίων είναι: Η χρωματική και αισθητική του εμφάνιση Η παρουσία φλεβιδίων, η διάταξη και το χρώμα τους Η παρουσία και η συχνότητα εγκλεισμάτων και “λεκέδων” Οι φυσικομηχανικές του ιδιότητες Από τους […]

Περισσότερα
Πως γίνονται οι χρεώσεις

Πως γίνοται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα;;;


Η χρέωση των υλικών στον χώρο της φυσικής πέτρας αποτελεί πάντα σημείο σύγχυσης για τους περισσότερους καταναλωτές. Το παρόν κείμενο θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει οποιαδήποτε απορία γύρω από αυτές τις χρεώσεις… Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες με τις οποίες γίνονται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα στην λιανική αγορά: Με βάση το τετραγωνικό, με βάση το […]

Περισσότερα
Αδιαβροχοποίηση Μαρμάρου

Αδιαβροχοποίηση μαρμάρου


Ο πρώτος κανόνας της αδιαβροχοποίησης της πέτρας είναι… ποτέ μην εφαρμόζετε τυφλά μια αδιαβροχοποίηση. Αλλά όλα τα μάρμαρα πρέπει να αδιαβροχοποιηθούν, σωστά; Χμμμμ…Λοιπόν, ξέρω πως το διαδίκτυο σας είπε πως ναι…αλλά θέλετε να μάθετε ένα μικρό μυστικό για την αδιαβροχοποίηση;…αυτά είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ! Σωστά… ίσως να μη χρειαστεί να να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση. Το πρώτο βήμα είναι […]

Περισσότερα
Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσικη πέτρα

Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσική πέτρα από κοντά


Οι μοναδικές παραλλαγές της φυσικής πέτρας καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό το να δείτε όλο το κομμάτι από κοντά ώστε να αποφασίσετε εάν θα συμπεριλάβετε ή θα αποφύγετε τις διαφοροποιήσεις που ενέχει η πλάκα όπως οι φλέβες και οι διαφορές χρώματος. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επιλογή του τέλειου πάγκου εργασίας, δαπέδου, επένδυσης από […]

Περισσότερα