Μάρμαρα: Πως διαμορφώνονται

Μάρμαρα: Πως διαμορφώνονται και που χρησιμοποιούνται

Μάρμαρο

Ένα μη φυλλοειδές μεταμορφωμένο πέτρωμα που σχηματίζεται όταν ο ασβεστόλιθος υποβάλλεται σε θερμότητα και πίεση.

Τι είναι το μάρμαρο;

Το μάρμαρο είναι ένα μεταμορφωμένο πέτρωμα που σχηματίζεται όταν ο ασβεστόλιθος υποβάλλεται στη θερμότητα και την πίεση της μεταμόρφωσης. Αποτελείται κυρίως από το ορυκτό ασβεστίτης (CaCO3) και συνήθως περιέχει και άλλα ορυκτά, όπως: αργιλικά ορυκτά, μίκα, χαλαζία, σιδηροπυρίτη, οξείδια του σιδήρου και γραφίτη. Κάτω από τις συνθήκες της μεταμόρφωσης ο ασβεστίτης στον ασβεστόλιθο ανακρυσταλλώνεται για να σχηματίσει μία πέτρα που είναι η μάζα των αλληλένδετων κρυστάλλων ασβεστίτη. Ένα σχετικό πέτρωμα, το δολομιτικό μάρμαρο, παράγεται όταν ο δολοστόλιθος υποβάλλεται σε θερμότητα και πίεση.

Πώς Παίρνει Μορφή το Μάρμαρο;

Tα περισσότερα μάρμαρα σχηματίζονται στα σύνορα των συγκλίνουσων πλακών όπου μεγάλες περιοχές του φλοιού της Γης εκτίθενται στην περιφερειακή μεταμόρφωση. Μερικά μάρμαρα, επίσης, σχηματίζονται από τη μεταμόρφωση επαφής, όταν ένα καυτό σώμα μάγματος ζεσταίνει έναν γειτονικό ασβεστόλιθο ή δολοστόλιθο.

Πριν από τη μεταμόρφωση, ο ασβεστίτης στον ασβεστόλιθο είναι συχνά υπό τη μορφή μεταμορφώσιμων ορυκτών υλών και βιολογικών θραυσμάτων. Κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσης, ο ασβεστίτης κρυσταλλώνεται και η υφή του πετρώματος αλλάζει. Στα πρώτα στάδια του μετασχηματισμού του ασβεστόλιθου σε μάρμαρο οι κρύσταλλοι ασβεστίτη στην πέτρα είναι πολύ μικροί. Σε ένα φρέσκο σπασμένο δείγμα στο χέρι θα μπορούσαν να αναγνωριστούν μόνο ως ζαχαρώδεις λάμψεις φωτός που αντανακλούν από τα μικροσκοπικά σχισίματά τους όταν ο βράχος παίζεται στο φως.

Καθώς η μεταμόρφωση εξελίσσεται οι κρύσταλλοι μεγαλώνουν και γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμοι ως συμπλέγματα κρυστάλλων ασβεστίτη. Η ανακρυστάλλωση συσκοτίζει τα πρωτότυπα απολιθώματα και τις ιζηματογενής δομές του ασβεστόλιθου. Συμβαίνει επίσης χωρίς το σχηματισμό φύλλωσης που κανονικά υπάρχει στα πετρώματα που έχουν αλλοιωθεί από την κατευθυνόμενη πίεση σε ένα σύνορο συγκλίνουσας πλάκας.

Η ανακρυστάλλωση είναι αυτή που σηματοδοτεί το διαχωρισμό μεταξύ του ασβεστόλιθου και του μαρμάρου. Το μάρμαρο που έχει εκτεθεί σε χαμηλά επίπεδα μεταμόρφωσης θα έχει πολύ μικρούς κρυστάλλους ασβεστίτη. Οι κρύσταλλοι γίνονται μεγαλύτεροι, όσο το επίπεδο της μεταμόρφωσης εξελίσσεται. Τα αργιλικά ορυκτά εντός του μαρμάρου θα αλλάξουν σε μίκα και σε πιο πολύπλοκες δομές πυριτικού άλατος καθώς το επίπεδο της μεταμόρφωσης αυξάνεται.

Φυσικές Ιδιότητες και Χρήσεις του Μαρμάρου

Το μάρμαρο εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες γεωγραφικά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Αυτό του επιτρέπει να εξορύσσεται οικονομικά σε μεγάλη κλίμακα, με ορισμένα ορυχεία και λατομεία να παράγουν εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το περισσότερο μάρμαρο γίνεται είτε θρυμματισμένη πέτρα είτε πέτρα διάστασης. Η θρυμματισμένη πέτρα χρησιμοποιείται ως αδρανές υλικό σε αυτοκινητόδρομους, λατομεία σιδηρόδρομων, κτίρια και άλλους τύπους κατασκευών. Η πέτρα διάστασης παράγεται με το κόψιμο του μάρμαρο σε κομμάτια συγκεκριμένων διαστάσεων. Αυτά χρησιμοποιούνται σε μνημεία, κτίρια, γλυπτά, πεζοδρόμια και άλλα έργα.

Χρώμα: Το μάρμαρο είναι συνήθως ένα ανοιχτόχρωμο πέτρωμα. Όταν σχηματίζεται από έναν ασβεστόλιθο με πολύ λίγες ακαθαρσίες θα είναι λευκό στο χρώμα. Το μάρμαρο που περιέχει προσμίξεις όπως αργιλικά ορυκτά, οξείδια του σιδήρου ή ασφαλτικό υλικό μπορεί να είναι μπλε, γκρι, ροζ, κίτρινο ή μαύρο χρώμα.

Το μάρμαρο εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας με ένα φωτεινό λευκό χρώμα είναι πολύ χρήσιμο. Συχνά εξορύσσεται, συνθλίβεται σε σκόνη και στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία για την απομάκρυνση όσο πιο πολλών ακαθαρσιών γίνεται. Το προκύπτον προϊόν ονομάζεται “άσπρη σκόνη”. Αυτή η σκόνη χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία και πλήρωση στην μπογιά, τον ασβέστη, σε στόκους, πλαστικά, ενέματα, καλλυντικά, χαρτί και σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Αντίδραση Οξέως: Εφόσον αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, το μάρμαρο θα αντιδράσει στην επαφή με πολλά οξέα, εξουδετερώνοντας το οξύ. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά υλικά εξουδετέρωσης του οξέος. Το μάρμαρο συχνά συνθλίβεται και χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση οξέος σε ρέματα, λίμνες και εδάφη.

Χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση οξέος στη χημική βιομηχανία. Ένα φαρμακευτικό προϊόν γνωστό ως “Tums” είναι ένα μικρό χάπι από ανθρακικό ασβέστιο, μερικές φορές φτιαγμένο από σκόνη μαρμάρου, που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή όξινη δυσπεψία. Το κονιοποιημένο μάρμαρο χρησιμοποιείται ως αδρανές υλικό πληρώσεως σε άλλα χάπια.

Σκληρότητα: Μιας και αποτελείται από ασβεστίτη, το μάρμαρο έχει σκληρότητα ίση με τρία στην κλίμακα σκληρότητας Mohs. Ως αποτέλεσμα, το μάρμαρο είναι εύκολο να χαραχθεί και αυτό το καθιστά χρήσιμο για την παραγωγή γλυπτών και διακοσμητικών αντικειμένων. Η διαύγεια του μαρμάρου το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για πολλούς τύπους των γλυπτών.

Η χαμηλή σκληρότητα και η διαλυτότητα του μαρμάρου του επιτρέπουν να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ασβεστίου στις ζωοτροφές. Τα πρόσθετα ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και τα κοτόπουλα που παράγουν αυγά. Επίσης, χρησιμοποιείται ως χαμηλής σκληρότητας λειαντικό για το τρίψιμο επίπλων μπάνιου και κουζίνας.

Έχει τη δυνατότητα να δέχεται γυάλισμα: Αφού τριφτεί με προοδευτικά λεπτότερα λειαντικά, το μάρμαρο μπορεί να γυαλιστεί για να επιτευχθεί μια υψηλή λάμψη. Αυτό επιτρέπει στα ελκυστικά κομμάτια μαρμάρου να κόβονται, να γυαλίζονται και να χρησιμοποιούνται ως πλακάκια δαπέδου, αρχιτεκτονικά πάνελ, πέτρα σε τοίχους, περβάζια παραθύρων, βήματα σκαλοπατιών, στήλους και πολλά άλλα κομμάτια διακοσμητική πέτρας.

Ένας άλλος ορισμός του Μαρμάρου

Το όνομα “μάρμαρο” χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο στην πέτρα διάστασης του εμπορίου. Κάθε πέτρα από κρυσταλλικό ανθρακικό που έχει την ικανότητα να δέχεται γυάλισμα ονομάζεται “μάρμαρο”. Το όνομα μερικές φορές χρησιμοποιείται και για άλλα μαλακά πετρώματα όπως ο τραβερτίνης, οι Verd αντίκες, ο σερπεντίνης και μερικοί ασβεστόλιθοι.

Θέλετε να μάθετε τιμές ή περισσότερες πληροφορίες;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 και κάποιος αντιπρόσωπος μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας η φαντασία σας

Carrara Marble

Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara


Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara. Το συγκεκριμένο εντυπωσιακό βιντεάκι έχει γυριστεί στις Ιταλικές Άλπεις όπου εξορρύσεται και το μάρμαρο Carrara. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο μάρμαρο;;; Κάντε κλικ στο παρακάτω link και θα βρείτε πληροφορίες και τιμές για τα μάρμαρα Carrara. Link: Μάρμαρα Carrara Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε […]

Περισσότερα
ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο


Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο … Όμορφο, αλλά ευαίσθητο, το μάρμαρο είναι το πιο δημοφιλές είδος φυσικού πετρώματος για την διακόσμηση του σπιτιού. Όταν εκτεθεί σε καθημερινή φυσιολογική φθορά, το μάρμαρο μπορεί εύκολα να αποκτήσει γρατσουνιές που μειώνουν την φυσική του λάμψη και την απαλή αίσθηση. Για να αποκατασταθεί η μεταξένια εμφάνιση του πρόσφατα στεγανοποιημένου […]

Περισσότερα
Φυσικομηχανικές Ιδιότητες

Φυσικομηχανικές Ιδιότητες μαρμάρων


Η ποιότητα και κατά συνέπεια η καταλληλότητα ενός διακοσμητικού πετρώματος για χρήση του σε διάφορες κατασκευές καθορίζεται από μια σειρά παράγοντες οι κυριότεροι των οπίων είναι: Η χρωματική και αισθητική του εμφάνιση Η παρουσία φλεβιδίων, η διάταξη και το χρώμα τους Η παρουσία και η συχνότητα εγκλεισμάτων και “λεκέδων” Οι φυσικομηχανικές του ιδιότητες Από τους […]

Περισσότερα
Πως γίνονται οι χρεώσεις

Πως γίνοται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα;;;


Η χρέωση των υλικών στον χώρο της φυσικής πέτρας αποτελεί πάντα σημείο σύγχυσης για τους περισσότερους καταναλωτές. Το παρόν κείμενο θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει οποιαδήποτε απορία γύρω από αυτές τις χρεώσεις… Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες με τις οποίες γίνονται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα στην λιανική αγορά: Με βάση το τετραγωνικό, με βάση το […]

Περισσότερα
Αδιαβροχοποίηση Μαρμάρου

Αδιαβροχοποίηση μαρμάρου


Ο πρώτος κανόνας της αδιαβροχοποίησης της πέτρας είναι… ποτέ μην εφαρμόζετε τυφλά μια αδιαβροχοποίηση. Αλλά όλα τα μάρμαρα πρέπει να αδιαβροχοποιηθούν, σωστά; Χμμμμ…Λοιπόν, ξέρω πως το διαδίκτυο σας είπε πως ναι…αλλά θέλετε να μάθετε ένα μικρό μυστικό για την αδιαβροχοποίηση;…αυτά είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ! Σωστά… ίσως να μη χρειαστεί να να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση. Το πρώτο βήμα είναι […]

Περισσότερα
Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσικη πέτρα

Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσική πέτρα από κοντά


Οι μοναδικές παραλλαγές της φυσικής πέτρας καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό το να δείτε όλο το κομμάτι από κοντά ώστε να αποφασίσετε εάν θα συμπεριλάβετε ή θα αποφύγετε τις διαφοροποιήσεις που ενέχει η πλάκα όπως οι φλέβες και οι διαφορές χρώματος. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επιλογή του τέλειου πάγκου εργασίας, δαπέδου, επένδυσης από […]

Περισσότερα