Κιτρίνισμα Λευκών Μαρμάρων

Γιατί κιτρινίζουν μερικά λευκά μάρμαρα;

Το πρόβλημα του λευκού μαρμάρου που αρχίζει να κιτρινίζει δεν είναι ασυνήθιστο. Που μπορεί να οφείλετε όμως μια τέτοια εξέλιξη;;;

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Καθώς το μάρμαρο φθείρεται, η γυαλισμένη επιφάνεια του αρχίζει να χάνεται. Η φθορά αυτή του γυαλίσματος κάνει την επιφάνεια να γίνει τραχιά και μαγνήτης της βρωμιάς. Εάν χρησιμοποιούνται ‘’ανάρμοστα’’ καθαριστικά, αυτή η βρωμιά αρχίζει να συσσωρεύεται στους πόρους της πέτρας και την κιτρινίζει. Είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά έχουμε δει αυτή την κατάσταση σε μάρμαρα. Βρώμικες σφουγγαρίστρες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της τουαλέτας και / ή της κουζίνας δεν πρέπει να καθαρίζουν τα μαρμάρινα πατώματα. Τα δάπεδα είναι μεγάλο λάθος επίσης να σφουγγαρίζονταν με ισχυρά καθαριστικά ή με συνδυασμούς καθαριστικών.

Θεραπεία: Αν υποψιάζεστε ότι το κιτρίνισμα οφείλεται σε κακή συντήρηση των μαρμάρινων πλακακίων θα πρέπει να τα καθαρίσετε με ένα αλκαλικό καθαριστικό μαρμάρου. Θα προτείναμε ένα καθαριστικό μαρμάρου βαρέως τύπου. Να είστε βέβαιοι ότι το καθαριστικό που αγοράζετε είναι αλκαλικό και όχι όξινο καθώς τα όξινα καθαριστικά θα εξασθενίσουν το βερνίκι του μαρμάρου. Εφαρμόστε το καθαριστικό για μάρμαρα και τρίψτε με ένα μαλακό πινέλο. Βεβαιωθείτε να ξεπλύνετε καλά το πάτωμα. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές για να αφαιρέσετε όλες τις ενταγμένες βρωμιές. Εάν μετά τον καθαρισμό το μάρμαρο γίνει θαμπό θα χρειαστεί να ξαναγυαλίσετε τα δάπεδα σας, και στη συνέχεια, να ακολουθήσετε με μια εφαρμογή ενός καλής ποιότητας διεισδυτικού στεγανωτικού (εμποτισμού). Αν μετά από αρκετούς καθαρισμούς το κιτρίνισμα δεν έχει αφαιρεθεί τότε εξετάστε την επόμενη αιτία.

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ή ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΕΡΙΟΥ

Πολλά μαρμάρινα δάπεδα είναι επικαλυμμένα με κεριά, ακρυλικά, ουρεθάνη και άλλα επιχρίσματα. Οι περισσότερες από αυτές τις επικαλύψεις δεν είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε μαρμάρινα δάπεδα. Ορισμένες από αυτές τις επικαλύψεις είναι κακής ποιότητας και οι ίδιες οι επικαλύψεις θα αρχίσουν να κιτρινίζουν. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα επίχρισμα να εφαρμόζεται σε πολλαπλές στρώσεις. Καθώς η επίστρωση συσσωρεύεται γίνεται μαλακή και η βρωμιά μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στο μαλακό στρώμα. Αυτές οι επικαλύψεις απαιτούν συχνή ‘’’απογύμνωση’’ που πολλές φορές παραμελείται. Μια άλλη πιθανότητα, στην ίδια βάση, είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη στίλβωση των μαρμάρινων δαπέδων που είναι γνωστή ως ανακρυστάλλωση. Εάν η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε ένα λευκό μαρμάρινο δάπεδο που περιέχει υγρασία τότε θα μετατρέψει το μάρμαρο σε κίτρινο.

Θεραπεία: Για να αφαιρέσετε το κιτρίνισμα που οφείλεται σε συσσώρευση ή επίστρωση κεριού το μάρμαρο θα πρέπει να απογυμνωθεί με ένα εμπορικό διαβρωτικό κεριού. Αυτό θα πρέπει να γίνεται από έναν επαγγελματία. Αυτά τα διαβρωτικά συχνά απαιτούν τη χρήση αποξεστικών υλικών που μπορεί να χαράξουν και να καταστρέψουν την επιφάνεια του μαρμάρου. Αν τελικά αποφασίσετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας, πριν ξεκινήσετε την όλη εργασία κάντε μια μικρή δοκιμή για να δείτε τα αποτελέσματα.

Εάν το μαρμάρινο πλακάκι έχει ανακρυσταλλωθεί, θα είναι απαραίτητη η αφαίρεση του ανακρυσταλλωμένου στρώματος. Αυτό το στρώμα μπορεί συχνά να αφαιρεθεί από έναν επαγγελματία στη στίλβωση με μαρμαρόσκονη που περιέχει οξαλικό οξύ. Αν η τεχνική αυτή αποτύχει τότε το πλακάκι θα πρέπει να διαμορφωθεί εκ νέου. Συνιστάται έντονα οι διαδικασίες στίλβωσης και λείανσης να εκτελούνται από εκπαιδευμένα άτομα. Εάν αυτές οι τεχνικές αποτύχουν στο να αφαιρέσετε το κιτρίνισμα στη συνέχεια προχωρήστε στην επόμενη πιθανή αιτία.

ΧΡΩΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

Πολλά λευκά μάρμαρα περιέχουν φυσικά κοιτάσματα σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στην πέτρα και μπορεί να υπάρχει τυχαία σε όλο το μήκος της. Εάν ο σίδηρος είναι παρόν στο μαρμάρινο πλακάκι, θα αρχίσει να οξειδώνεται όταν εκτίθεται σε νερό ή άλλα οξειδωτικά όπως οξέα και οικιακή χλωρίνη. Για αυτόν τον λόγο σας προτείνουμε να μην χρησιμοποιείτε το λευκό μάρμαρο σε ένα ντους.

Το λευκό μάρμαρο μπορεί να παραμείνει για χρόνια χωρίς να κιτρινίσει και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου μπορεί σιγά-σιγά να αρχίσει να κιτρινίζει, και σε σοβαρές καταστάσεις, μπορεί να μετατραπεί εντελώς σε καφέ. Αυτή η διαδικασία οξείδωσης επιταχύνεται όταν το πλακίδιο είναι μουσκεμένο όπως στην πλημμύρα. Αυτή η διαδικασία οξείδωσης είναι παρόμοια με την οξείδωση του μετάλλου. Αν εκθέσετε ένα καινούργιο καρφί στο νερό και τον αέρα θα γίνει καφέ και θα σκουριάσει. Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα και με τον σίδηρο στο μάρμαρο. Εάν το νερό και / ή ο αέρας απομακρυνθούν ο σίδηρος δεν θα οξειδωθεί. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα λευκά μάρμαρα κιτρινίζουν ξαφνικά.

Η διαδικασία είναι δύσκολο να αντιστραφεί και η αντικατάσταση του πλακιδίου μπορεί να είναι απαραίτητη. Η ακόλουθη τεχνική αφαίρεσης λεκέδων έχει αποδειχθεί επιτυχής σε πολλές περιπτώσεις. Πριν από τη δοκιμή αυτής της διαδικασίας, είναι σημαντικό να καθοριστεί πρώτα εάν ο σίδηρος είναι η αιτία.

Δοκιμές για τον Σίδηρο:

1. Πριν υποθέσετε ότι το κιτρίνισμα του μαρμάρου οφείλεται στον σίδηρο, να είστε βέβαιοι ότι έχετε προσπαθήσει τον καθαρισμό και την απογύμνωση, όπως περιγράφονται στις δύο πρώτες πιθανές αιτίες παραπάνω. Εάν αυτές οι διαδικασίες αποτύχουν τότε οι δοκιμές για σίδηρο θα είναι αναγκαίες.

2. Εάν έχει συμβεί πλημμύρα ή χρησιμοποιήθηκε υπερβολικό νερό τότε αρχικά ελέγξετε το νερό για σίδηρο. Εάν οποιαδήποτε ποσότητα σιδήρου ανιχνευτεί τότε είναι δυνατόν ο σίδηρος να έχει εισέλθει στην πέτρα μέσα από την παροχή νερού. Για να εξαλειφθεί ο σίδηρος υπάρχουν χηλικές χημικές ουσίες που μπορούν να προστεθούν στο νερό για την πρόληψη της χρώσης του σιδήρου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν το πλακάκι καθαρίζεται με αυτό το νερό.

3. Ακόμη και αν το νερό δεν περιέχει σίδηρο μπορεί να ελεγχθεί το πλακάκι για την περιεκτικότητα του σε σίδηρο. Μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα πλακάκι και να το αναλύσουμε για τον ολικό σίδηρο. Εάν υπάρχουν ανταλλακτικά πλακάκια που δεν έχουν εγκατασταθεί, θα ήταν μια καλή ιδέα να τα εξετάσουμε επίσης για την περιεκτικότητα του σιδήρου. Αν ο σίδηρος υπάρχει φυσικά σε αυτή την πέτρα, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ανιχνεύεται και στα ανταλλακτικά πλακάκια. Εάν τα αποτελέσματα επιστρέψουν και υπάρχει όντως σίδηρος τότε πρέπει να εξετασθεί η ακόλουθη διαδικασία.

4. Μπορούμε να ελέγξουμε το πλακάκι για υγρασία χρησιμοποιώντας έναν μετρητή υγρασίας. Αν περιέχει νερό, είναι πολύ πιθανό ότι ο σίδηρος έχει αρχίσει να οξειδώνεται.

Η διαδικασία για την αφαίρεση της χρώσης του σιδήρου:

1. Προετοιμάστε ένα διάλυμα νερού με το ακόλουθο χημικό: θειώδες Νάτριο Υδρογόνου και μεταδιθειώδες νάτριο. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι διαθέσιμες σε ένα προϊόν που ονομάζεται Iron-Out® που μπορεί να έχετε δει σε καταστήματα με υδραυλικά ή είδη για το σπίτι.

2. Θα αναμείξουμε ένα διάλυμα στο νερό και θα το εφαρμόσουμε στο προσβεβλημένο πλακάκι, και θα αφήσουμε το διάλυμα να εμποτίσει στο πλακάκι και να διατηρηθεί υγρό για αρκετές ώρες (τουλάχιστον για 24 ώρες).

3. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι με αυτή την διαδικασία μπορεί να ξανά χρειαστεί το γυάλισμα του μαρμάρου.

Εάν και μετά από αυτή την παρέμβαση δεν έχουμε αποτελέσματα η αντικατάσταση των μαρμάρωνείναι η μόνη λύση.

Θέλετε να μάθετε τιμές ή περισσότερες πληροφορίες;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 και κάποιος αντιπρόσωπος μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας η φαντασία σας

Carrara Marble

Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara


Video: Εξόρυξη μαρμάρου Carrara. Το συγκεκριμένο εντυπωσιακό βιντεάκι έχει γυριστεί στις Ιταλικές Άλπεις όπου εξορρύσεται και το μάρμαρο Carrara. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο μάρμαρο;;; Κάντε κλικ στο παρακάτω link και θα βρείτε πληροφορίες και τιμές για τα μάρμαρα Carrara. Link: Μάρμαρα Carrara Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε […]

Περισσότερα
ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο


Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο … Όμορφο, αλλά ευαίσθητο, το μάρμαρο είναι το πιο δημοφιλές είδος φυσικού πετρώματος για την διακόσμηση του σπιτιού. Όταν εκτεθεί σε καθημερινή φυσιολογική φθορά, το μάρμαρο μπορεί εύκολα να αποκτήσει γρατσουνιές που μειώνουν την φυσική του λάμψη και την απαλή αίσθηση. Για να αποκατασταθεί η μεταξένια εμφάνιση του πρόσφατα στεγανοποιημένου […]

Περισσότερα
Φυσικομηχανικές Ιδιότητες

Φυσικομηχανικές Ιδιότητες μαρμάρων


Η ποιότητα και κατά συνέπεια η καταλληλότητα ενός διακοσμητικού πετρώματος για χρήση του σε διάφορες κατασκευές καθορίζεται από μια σειρά παράγοντες οι κυριότεροι των οπίων είναι: Η χρωματική και αισθητική του εμφάνιση Η παρουσία φλεβιδίων, η διάταξη και το χρώμα τους Η παρουσία και η συχνότητα εγκλεισμάτων και “λεκέδων” Οι φυσικομηχανικές του ιδιότητες Από τους […]

Περισσότερα
Πως γίνονται οι χρεώσεις

Πως γίνοται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα;;;


Η χρέωση των υλικών στον χώρο της φυσικής πέτρας αποτελεί πάντα σημείο σύγχυσης για τους περισσότερους καταναλωτές. Το παρόν κείμενο θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει οποιαδήποτε απορία γύρω από αυτές τις χρεώσεις… Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες με τις οποίες γίνονται οι χρεώσεις στα φυσικά πετρώματα στην λιανική αγορά: Με βάση το τετραγωνικό, με βάση το […]

Περισσότερα
Αδιαβροχοποίηση Μαρμάρου

Αδιαβροχοποίηση μαρμάρου


Ο πρώτος κανόνας της αδιαβροχοποίησης της πέτρας είναι… ποτέ μην εφαρμόζετε τυφλά μια αδιαβροχοποίηση. Αλλά όλα τα μάρμαρα πρέπει να αδιαβροχοποιηθούν, σωστά; Χμμμμ…Λοιπόν, ξέρω πως το διαδίκτυο σας είπε πως ναι…αλλά θέλετε να μάθετε ένα μικρό μυστικό για την αδιαβροχοποίηση;…αυτά είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ! Σωστά… ίσως να μη χρειαστεί να να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση. Το πρώτο βήμα είναι […]

Περισσότερα
Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσικη πέτρα

Γιατί πρέπει να βλέπετε την φυσική πέτρα από κοντά


Οι μοναδικές παραλλαγές της φυσικής πέτρας καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό το να δείτε όλο το κομμάτι από κοντά ώστε να αποφασίσετε εάν θα συμπεριλάβετε ή θα αποφύγετε τις διαφοροποιήσεις που ενέχει η πλάκα όπως οι φλέβες και οι διαφορές χρώματος. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επιλογή του τέλειου πάγκου εργασίας, δαπέδου, επένδυσης από […]

Περισσότερα